Prednosti in slabosti vodne postelje

Prve vodne postelje so veljale za nekaj posebnega oziroma za pravo razkošje, še danes pa velja, da spadajo vodne postelje v višji cenovni razred, kar pomeni, da niso dostopne prav vsakomur. Ste kdaj že ležali na kakšni? Potem boste rekli, da je visoka cena povsem primerna, saj ste se dejansko počutili, kot bi spali na oblaku. Vendar pa vodne postelje nimajo zgolj prednosti, temveč se najde tudi kakšna slabost. In ne, ne govorimo o tem, da bi postelja lahko puščala vodo …

Zakaj vodna postelja?

Sodobna ležišča so narejena iz različnih trdnih materialov, ki so bolj ali manj trdi in mehki, med temi pa so pogosto tudi zračne komore in žepki, včasih tudi z vzmetmi. Ležišče se tako zavoljo pene oziroma v njej ujetih prostorov za zrak prilagaja našemu položaju telesa med spanjem. Kaj pa vodna postelja? Ker telo s svojo maso izpodriva vodo, se takšno ležišče ravno tako prilagaja. Pritisk na eni točki povzroči, da se tu ležišče vda, drugje pa pride do večjega pritiska.

Vodna postelja

Vodna postelja se torej odlično prilagaja našemu telesu, vendar pa je tu tudi pomanjkljivost. Klasična ležišča so razdeljena na različne cone, kar pomeni, da so trdote različnih delov med seboj drugačne. Zlasti za tiste, ki imajo težavo z bolečinami v križu ali zjutraj težko vstanejo iz postelje, je še kako pomembno, da postelja ni mehka in prilagodljiva, temveč na področju trupa nudi tudi močnejšo podporo. Kar se tiče udobja, je vodna postelja torej odlična, pri pravilni podpori pa se ne izkaže najbolje.

Kaj pa druge prednosti? Vodna postelja je zagotovo odlična rešitev za alergike na hišne pršice, saj se v njej ne nabirajo prah in odmrle celice, prav tako pa pršice v njej ne živijo. Ravno tako je velika prednost, da so vodne postelje običajno tudi ogrevane – pozimi je to lahko prijetno (a tudi nezdravo, če pretiravamo).

Pri vodni postelji pa je treba pomisliti še na nekaj. Gre za »meh« iz umetne mase (vinila), polnjen z vodo, kar pomeni, da lahko pride tudi do neprijetnega vonja, da postelja ne »diha«. In najpomembnejše: z vodno posteljo je potrebno biti nežen, da ne pride do iztekanja vode.