Ležišča

Ležišče je eden najpomembnejših dejavnikov, ki močno vpliva na dejstvo, kako spočiti se bomo prebudili v novo jutro. Na trgu lahko izbiramo med številnimi ležišči. Prav zaradi tega ni nič nenavadnega, da je izbira pravega ležišča zelo težka naloga. Vsak kupec si želi, da bi za svoj denar prejel čim bolj kakovostno ležišče, na katerem se bo zbujal spočit in poln energije ter katerega bo lahko uporabljal čim dlje. Na svetovnem spletu lahko najdemo številne članke, nasvete in informacije, kako izbrati pravo ležišče. Vendar se moramo ob tem zavedati, da je vsak človek svet zase, vsak ima svoje težave, svoje karakteristike in zelo težko je natančno opredeliti, katero je tisto ležišče, ki nam bo omogočilo miren in prijeten spanec.

Ležišče

Strokovnjaki so prepričani, da bi moralo biti ležišče čim bolj ergonomsko oblikovano, pri čemer se mora čim bolj prilagajati hrbtenici ter omogočiti, da bi naša hrbtenica tudi med spanjem ohranila svojo naravno držo. A slednji podatek še vedno ne pove, katero ležišče naj posameznik izbere. Proizvajalci dandanes nudijo najrazličnejša ležišča. Tako lahko najdemo vzmetnice iz spominske pene, lateksa ali drugih naravnih materialov, z vzmetmi, futoni itd. Vsak proizvajalec zagotavlja, da je njegovo ležišče tisto, ki nam bo omogočilo najboljši spanec, zato je odločitev, komu dejansko zaupati, ena izmed najtežjih. Pri odločanju in izbiri novega ležišča so nam v veliko pomoč pretekle izkušnje in tudi izkušnje znancev, prijateljev, sorodnikov ter mnenja strokovnjakov.

Ležišče je sestavljeno iz ogrodja, posteljnega dna, vzmetnice ter posteljnine. Med najpogosteje uporabljeno posteljno dno spadajo lesene letve, ki so lahko fiksne ali nastavljive, hkrati pa omogočajo dobro zračenje ter so primerne za skoraj vse vrste vzmetnic. Poleg zračenja lesene letvice skrbijo tudi za odvajanje vlage in toplote. Strokovnjaki so mnenja, da mora biti prostor pod posteljo prazen in odprt, kar omogoča boljše zračenje in posledično boljše spanje.

Postelja

Pri izbiri ležišča bodite pozorni tudi na njegove dimenzije. Ležišče mora biti dovolj veliko. Med spanjem se nenehno obračamo in pretegujemo, zato moramo imeti za vse te nočne aktivnosti dovolj prostora. Strokovnjaki so mnenja, da mora biti postelja vsaj 10 centimetrov daljša od naše telesne višine, zaželeno pa je seveda še več. V kolikor gre za zakonsko posteljo, je smiselno, da se izbere čim večje ležišče, da imata oba partnerja dovolj prostora. V kolikor ima družina še majhnega otroka, je potrebno predpostaviti, da bo tudi slednji kakšno noč preživel pri starših, pri čemer se ponovno pojavi težnja po nekoliko večjem ležišču.

PršicaPostelja oziroma ležišče je namenjeno zgolj spanju in počitku, kar pomeni, da se tekom dneva na njem ne zadržujemo in počnemo kakršnih aktivnosti, saj slednje slabo vpliva na življenjsko dobo vzmetnice. Enkrat tedensko je priporočljivo tudi zračenje postelje, pri čemer posteljno jedro oziroma vzmetnico obrnete in jo prezračite. S tem preprečite, da bi se na vzmetnici naredila plesen, ki bi bila posledica premajhnega zračenja. Posteljnino je smiselno čez dan poravnati na rob postelje, postelja se naj čim bolj zrači, saj boste na tovrstni način tudi preprečili, da bi se v ležišču zaredile pršice.

Pri nakupu ležišča lahko izbirate med trdim, srednje trdim in mehkim ležiščem. Kako trdo ležišče bomo kupili, je odvisno od naše telesne teže. Težji kot je človek, bolj trdo ležišče potrebuje. Trdota ležišč se med proizvajalci razlikuje, saj na slednjem področju ni enotne klasifikacije trdote. Prav zaradi tega je še kako pomembno, da se trdota ležišča pred nakupom tudi fizično preveri. Nekateri proizvajalci celo omogočajo, da se lahko ležišče, v kolikor nam ne ustreza, v določenem času vrne ali zamenja za mehkejšega ali tršega.

Nakup kakovostnega ležišča, ki nam bo omogočal miren in prijeten spanec, ni lahka naloga. Pred samim nakupom je potrebno pridobiti številne informacije, ležišča preizkusiti in preveriti njihovo trdoto. Predvsem pa vam naj ne bo vodilo cena, vendar dejanske lastnosti ležišča in udobje, ki vam lahko slednje ponudi.