Ali kakovost spanja vpliva na sanje?

Brez dobrega spanca ni zdravja, saj je ta nujen tako za našo fizično kot psihično dobrobit. Ponoči namreč naše telo počiva, možgani pa počivajo le delno. Nekaj časa tudi sami »spijo«, nekaj časa pa »pospravljajo« – premlevajo vse tisto, kar se nam je zgodilo, spravljajo spomine, se ukvarjajo z »razmišljanjem« in »debatami«, ki se jih ne zavedamo, razen če se na sredi zbudimo. Govorimo seveda o sanjah, nočni možganski aktivnosti, ki jo doživljamo prav vsi. Tudi tisti, ki zatrjujejo, da ne sanjajo.

Sanje in spanje

V spanju se medsebojno izmenjujeta dve stanji, tako imenovano globoko spanje ter REM faze, med katerimi sanjamo. Takrat je spanec rahel in tudi bolj nemiren, saj se v naši glavi dogaja marsikaj. Koliko bomo vsako noč sanjali oziroma koliko REM faz se bo izmenjalo z globokim spancem, je predvsem odvisno od tega, koliko časa imamo na voljo za spanje. Če gremo v posteljo zelo pozno in moramo zgodaj vstati, bo sanj manj. Prav tako so sanje odvisne od same kakovosti spanca. Če se celo noč premetavamo in ne najdemo prijetnega položaja, si bo telo želelo predvsem globokega spanca in počitka. Če gremo v posteljo zelo utrujeni in fizično izčrpani, pa bo sanj manj iz istega razloga.

Sanje

Ste vedeli, da lahko sanje služijo tudi kot opozorilo? Kadar na primer spimo v položaju, ki telesu ne ustreza ali je zaradi njega ogroženo dihanje, bodo sanje poskrbele, da se zbudimo. Gotovo ste že izkusili, da so vas ob spanju na hrbtu pričele tlačiti nočne more in ste se zato predramili ter obrnili.

Tudi takrat, kadar spite dovolj, niste pretirano utrujeni in niste neprimerno nameščeni, pa seveda ni nujno, da boste sanjali same lepe stvari. Kot omenjeno, možgani s pomočjo sanj »pospravljajo podstrešje«, kar pomeni, da naša podzavest premleva marsikaj, kar nas bremeni. Zaradi tega pogosto sanjamo o dogodkih, ki so se nam zgodili čez dan, ter o stvareh, ki se jih bojimo. Prav strahovi, s katerimi se ne spopadamo v budnem stanju, so najpogostejši razlog za neprijetne sanje.

Kakovost spanca torej vsekakor vpliva na sanje – a tudi sanje vplivajo na kakovost spanca!

Tolmačenje sanj

Tudi vi ugibate, kaj bi lahko sanje pomenile? Včasih so povsem jasne: če že celo leto niste bili pri zobozdravniku, ker se ga bojite, lahko sanjate, da ste izgubili zobe. To je odličen opomnik vaš podzavesti, da bo vendarle treba na pregled. Pogosto pa se nam zdi, da sanje nimajo smisla. Če pokukate v sanjske knjige, ga boste seveda našli, vendar se vam bo pogosto tudi ta zdel nesmiseln, saj tovrstne bukve ponujajo tolmačenja na podlagi starih verovanj. Za nekoliko bolj sodobno razlago pa je običajno potrebno k terapevtu, ki se ukvarja s psihologijo, in vam bo na podlagi sanj ter poznavanja vaše osebnosti razložil, kaj ste dejansko izvedeli skozi sanje.