Postelja – prebivališče pršic?

Pršice, mikroskopsko majhna bitja, se nahajajo povsod. Tudi če svoj dom ves čas čistimo, se jim ne moremo izogniti. Največ pa se jih nahaja v naši postelji, kjer imajo najbolj idealne pogoje za bivanje, prav tako pa so drugod, kjer je mehko in se nabirajo prašni delci, na primer v preprogah in oblazinjenem pohištvu. Zakaj jim je tam tako všeč in kaj lahko storimo, da se jih znebimo?

Pršice niso nujno težava

Za razliko od nekaterih živih bitij, ki se lahko naselijo v našem domu in postelji ter nam povzročajo preglavice v vsakem primeru (garje, stenice in podobno), so pršice za človeka v osnovi povsem nenevarne. Res je, da se rade skrivajo v našem ležišču in v odejah, saj jim je tam prijetno toplo, vendar pa v osnovi nimajo slabega »poslanstva«. Pršice so na nek način čistilci našega doma, saj se prehranjujejo z odmrlimi delci kože. Pršice nas ne pikajo in ne grizejo, kajti naša kri jih ne zanima.

Pršice na postelji

V čem je potem težava? Ker so pršice mikroskopska bitja, njihovo hranjenje seveda pomeni, da se tudi iztrebljajo. Mikroskopska žival ima še bolj mikroskopske iztrebke, a ti vsekakor niso nekaj, v čemer bi želeli spati. Nujno je, da se skušamo pršicam čim bolj izogniti in tako poskrbeti za higienično posteljo. Prav zato velja posteljno perilo in odeje ter vzglavnike čistiti s pranjem, prevleko ležišča ravno tako redno prati, samo notranjost ležišča pa presesati z globinskim sesalnikom ter prezračiti.

Kdaj pa se pojavijo resne težave? Takrat, kadar naše telo na pršice in njihove iztrebke razvije alergijski odgovor. Kadar jih ima za nevarnost in se proti njim brani tako, da prihaja do težav s kožo, dihali in podobno.

Kaj storiti, če smo občutljivi na pršice?

Da bo vaša postelja bolj varna, jo redno zračite in odeje ter ležišče postavite kdaj tudi na sonce, kajti pršice imajo rade temno bivališče. Skrbite za redno pranje, torej posteljno perilo zamenjajte vsak teden. V prostoru naj bo čim manj tekstilnih stvari, v katere se skrijejo pršice, prav tako pa skrbite, da bo čim manj prahu, ki jim ravno tako nudi zavetje. Za ležišče oziroma posteljo kupite tudi antialergijsko prevleko proti pršicam.