Kako kakovost spanca vpliva na zdravje?

Vaše zdravje je v največji meri odvisno od prehranjevanja, gibanja in spanca. Če se prehranjujete zdravo in uravnoteženo, če se vsakodnevno ukvarjate vsaj z eno od športnih dejavnosti in če spite kakovostno in dovolj časa, je velika verjetnost, da sodite med osebe, ki se lahko pohvalijo s svojim zdravjem.

Morda nimate težav s kakovostnim načinom prehranjevanja in niti ne s tem, da se vam ne bi dalo telovaditi; imate pa težave s spanjem, kar vas preganja že kar nekaj časa. Zaupali vam bomo, kako lahko kakovosten spanec vpliva na vaše zdravje. Ko boste ugotovili, kateri so pozitivni učinki zadostnega spanca, boste naredili vse, da se boste dobro naspali.

1. Kakovosten spanec prinaša veliko energije

Ljudje, ki si čez noč privoščijo dovolj ur kakovostnega spanca, se zjutraj zbudijo povsem prerojeni in polni energije. Za take osebe je značilno, da jih ne boste pogosto slišali tožiti za slabim zdravjem oziroma slabim počutjem.

Vpliv spanca na zdravje
S kakovostnim spancem do odličnega zdravja in počutja.

Jutranja energija ljudem, ki dobro spijo, omogoča, da se lahko že takoj zjutraj, pred ali po zajtrku, odpravijo na tek ali kratek sprehod; nekateri pa se na primer raje posvečajo meditaciji. Ne glede na to, s katero telesno aktivnostjo se ukvarjajo, jim ta aktivnost zagotovi še večjo mero zdravja.

2. Kakovosten spanec za odlično počutje

Kakovosten in dovolj dolg spanec vam omogoča, da se boste lahko prav vsak naslednji dan počutili prijetno in to pokazali tudi drugim, in sicer s svojim obnašanjem do njih. Vaši odnosi z drugimi bodo torej povsem urejeni in tudi to v veliki meri vpliva na vaše zdravje ter zdravje vaših bližnjih.

Zagotovo veste, da sta slaba volja in neprijetno počutje “kužna” in da se lahko kaj hitro z ene osebe preneseta še na vse ostale ljudi. Če je slaba volja prepogosto na meniju, lahko to načne vaše zdravje.

3. Kakovosten spanec za mladosten videz vaše kože

Sicer pa se ljudem, ki veliko in dobro spijo, to vidi že na prvi pogled. Njihova koža je videti povsem spočita, mladostna, brez večjih gub in tudi sijoča. Če jo še dodatno negujejo s kakšnim posebnim naravnim sredstvom, pa še toliko bolje.

Vpliv spanca na kožo
Z rednim dobrim spancem do lepe, gladke in sijoče kože.

Če se torej ne želite prehitro postarati, pojdite spat vsak dan pred 22. uro. Strokovnjaki namreč menijo, da je ura spanja pred polnočjo enakovredna dvema urama spanja po polnoči. Ste se ob tem kaj zamislili?

4. Kakovosten spanec preganja sodobne bolezni

Depresija, tesnoba, hud glavobol in še kaj. To so bolezni oziroma bolezenski znaki sodobnega časa. Najpogosteje za krivca obtožimo kar stres, ki si ga v svoja življenja vnašamo kar sami. Morda pa si celo dopuščamo, da nam stres povzročajo drugi ljudje.

Sicer pa stres zagotovo ni edini krivec za bolezenska stanja sodobnega časa. Ste se kdaj vprašali, da je za to morda krivo pomanjkanje kakovostnega spanca?