Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri vzmetnice?

Pravijo, da je potrebno ležišče pred nakupom preizkusiti tako, da nanj ležemo ter skušamo na takšen način ugotoviti, ali nam ustreza. A nikar se ne slepimo – ali nam vzmetnica ustreza ali ne, je težko ugotoviti, če nanjo ležemo za nekaj minut, saj bi za dobro testiranje na njej morali prespati vsaj eno noč.

Kako torej ugotoviti, ali je vzmetnica ali drugo ležišče za nas primerno?

Najprej razmislite o tem, kakšne so vaše želje in potrebe. Iz kakšnega materiala bo vaše ležišče, je namreč odvisno od tega, ali imate morebiti alergijo na pršice, ali imate težave s hrbtenico, ali se ponoči zelo potite, ali vas pogosto hladi in podobno. Prav tako razmislite, v kakšnem položaju najpogosteje spite in kakšna so vaša življenjska prepričanja – nekateri si namreč želijo ležišče, ki je v večji meri izdelano iz naravnih materialov, drugim pa to ni tako pomembno.

Ker ni vse odvisno zgolj od želja, temveč tudi od vaših finančnih zmožnosti, se bo morala vzmetnica prilegati tudi vašemu žepu. Nikar ne bodite preveč stiskaški, saj je ležišče stvar, ki jo kupujete za kar lepo število let – torej velja poseči po kakovosti. Sicer ni nujno, da se odločite za najvišji razred, vsekakor pa se z manj kot s srednjim ne zadovoljite. In verjemite, v srednjem cenovnem razredu boste našli kar veliko ležišč, ki so prilagojena veliko zahtevam. V ta razred spada tudi na primer tako imenovana žepkasta vzmetnica, torej ležišče, kjer so vzmeti med seboj ločene v žepke oziroma posamične ovoje, pa veliko ležišč iz pene, ležišča z dodatkom spominske pene itd.

Posvetujte se glede tega, kakšna trdota ležišča je za vas najboljša. Lahko se odločite za enotno trdoto glede na vaše kilograme, kjer boste za nekaj prilagoditev lahko poskrbeli zgolj z nastavitvijo posteljnih letvic, veliko boljša pa bo zagotovo vzmetnica oziroma ležišče, kjer so posamezne cone ležišča različno mehke oziroma trde – in se tako bolje prilagajajo vašemu telesu.