Vzmetnice

Vse močnejša globalizacija je prispevala k dejstvu, da lahko dandanes izbiramo med številnimi vzmetnicami najrazličnejših proizvajalcev. Vzmetnice se med seboj razlikujejo glede na ceno, velikost, proizvajalca in tudi po kakovosti. Nekatere so bolj, spet druge manj kakovostne. Vse pogosteje se dogaja, da nakupu vzmetnice namenimo premalo pozornosti, kar pa lahko kasneje še kako obžalujemo.

Vzmetnica

Preden se odločimo za nakup vzmetnice, je smiselno, da pridobimo čim več informacij in preteklih izkušenj s tovrstnimi ali podobnimi vzmetnicami. Informacije lahko pridobimo pri sorodnikih, znancih, prijateljih, preko interneta, na različnih klepetalnicah itd. Pred nakupom je potrebno preveriti tudi certifikate posameznih vzmetnic. Certifikati kažejo na kakovost same vzmetnice in na uporabljene materiale. Zavedati se je potrebno, da proizvajalci velikokrat, v želji po čim večji prodaji, navajajo zavajajoče podatke o uporabljenih materialih. Veliko bolje je tovrstne podatke preveriti pred samim nakupom, kot pa kasneje obžalovati nakup ali se spopadati s slabim spancem. Kakovosten spanec je namreč tisti, ki omogoči počasnejše staranje in bolj zdravo življenje.

Na trgu lahko izbiramo med najrazličnejšimi vzmetnicami. Na voljo so nam vzmetnice iz pene, lateksa, vzmeti ter raznih naravnih materialov. V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili prednosti in slabosti posameznih vrst vzmetnic.

Vzmetnice iz lateksa

Vzmetnice iz lateksa so narejene iz kavčuka. Različni proizvajalci uporabljajo različno razmerje med vsebnostjo kavčuka in umetnih snovi. Analize so pokazale, da so količine kavčuka nekje med 30 in 75 odstotki. Lateks ima tako svoje prednosti kot slabosti.

Vzmetnica iz lateksa

Med prednostmi lahko najdemo dejstvo, da lateks ni material, ki bi bil ugoden za razvoj pršic in drugih zajedavcev, med najpomembnejšimi slabostmi pa je ta, da lateks nikakor ni primeren za ljudi, ki se veliko potijo. Lateks je material, ki zahteva veliko zračenja, prav zaradi tega ga ne smemo namestiti na povsem zaprto posteljno dno, saj se lahko kaj hitro zgodi, da se bo na vzmetnici naredila plesen.

Vzmetnice iz pene

Tudi vzmetnica iz pene ima pomembno prednost, da je v veliki meri odporna na pršice, njena prednost pa je tudi ta, da jo lahko brez težav operemo. S higienskega vidika bi lahko rekli, da je tovrstno ležišče eno izmed najboljših.

Vzmetnica iz pene

A ima tudi slabosti, kot je denimo hitra obraba oziroma nastajanje vdolbin na mestih, kjer veliko ležimo. Ležišče tako s časom izgubi svojo prvotno obliko. Slabost vzmetnice iz pene je tudi ta, da je takšna vzmetnica na predelu, kjer ležimo, prijetno topla, na ostalih področjih pa hladna.

Vzmetnice z vzmetmi

Vzmetnice, narejene iz vzmeti, so zelo zračne in primerne predvsem za nekoliko težje ljudi. Med prednosti lahko prištevamo tudi dolgo življenjsko dobo. Ima pa ležišče tudi slabosti, kot je denimo ta, da se vzmetnica ne upogiba in torej ni primerna za postelje, kjer se vzglavje dvigne.

Vzmetnica z vzmetmi

V kolikor imate posteljo s predalom, je vzmetnica z vzmetmi zagotovo najboljša izbira, saj ji ne rabimo zagotoviti dodatnega dihanja, na njej pa se ne bo naredila plesen. Mnogi strokovnjaki vsem, ki imajo težave s hrbtenico, priporočajo prav vzmetnice z vzmetmi, saj so te ergonomske in hkrati zračne.

Vzmetnice iz naravnih materialov

Vzmetnice iz naravnih materialov so sestavljene iz različnih naravnih plasti, kot so kokos, volna, bombaž itd. Strokovnjaki so mnenja, da tovrstne sestavine ne morejo odločilno vplivati na samo kakovost spanca.

Vzmetnica - kokos

Pri nakupu vzmetnice se moramo zavedati, da 1/3 svojega življenja prespimo in da je spanec izredno pomemben za zdravo življenje. Med spanjem se celice regenerirajo, obnavljajo, naše telo pa si nabira energijo za nove podvige. V kolikor spanje ni dovolj kakovostno, smo naslednji dan razdražljivi, utrujeni, naša kreativnost je bistveno slabša, kar se odraža na prav vseh življenjskih ravneh.

Svetujemo vam, da nakupu vzmetnice nameniti veliko pozornost in jo jemljete kot investicijo v boljše življenje.