Vzglavniki

Dandanes lahko potrošniki izbiramo med najrazličnejšimi vzglavniki, ki se med seboj razlikujejo glede na ceno, proizvajalca in kakovost. Vsekakor je potrebno poudariti, da nikakor ne velja pravilo, da so cenovno ugodni vzglavniki vedno najslabši, prav tako pa tudi najdražji vzglavniki niso nujno najboljši. Pomembno je, da dobro služijo svojemu namenu. Naloga vzglavnika je, da uporabniku nudi oporo v vratnem predelu in udobje med spanjem.

Vzglavniki

Vzglavniki se med seboj razlikujejo glede na obliko, vrsto polnila in glede na kakovost uporabljenih materialov. Glede na obliko vzglavnike delimo na anatomske in klasične. Za anatomske vzglavnike je značilno, da se prilagajajo telesni strukturi (glava, vrat in ramena). Ti vzglavniki so namenjeni predvsem tistim, ki večino noči prespijo na boku. V kolikor pa večino noči spite na trebuhu, pa raje izberite klasični vzglavnik. Pri spanju na trebuhu je namreč pomembno, da je vzglavnik čim nižji in mehkejši.

Glede na vrsto polnila lahko vzglavniki vsebujejo: spominsko peno, mikrovlakna, tercel,  perje, bombaž, lateks, puh, svilo itd. Od samega polnila, ki se nahaja v vzglavniku, je odvisna njegova trdota. Prednost spominske pene je, da se lahko popolnoma prilagodi naši telesni strukturi in nam nudi miren in udoben spanec. Za vse tiste, ki radi spijo na boku, so primernejši vzglavniki iz lateksa. Pri izbiri polnila bi podali tudi opozorilo za vse tiste, ki ste morebiti alergični, da nikar ne izbirajte vzglavnikov, polnjenih z gosjim perjem ali puhom, različnimi zelišči in žitaricami. Vzglavniki, polnjeni s perjem ali puhom, kakor tudi z različnimi zelišči ali žitaricami, so lahko tudi bivališče pršic.

Vzglavnik z lupinami žitaric

Strokovnjaki priporočajo, da se ljudje, ki večino noči prespijo na trebuhu, odločajo za nakup vzglavnika, polnjenega s poliestrskimi polnili, z gosjim puhom ali svilo. Ljudem, ki veliko spijo na hrbtu, se priporočajo vzglavniki, polnjeni s perjem ali gosjim puhom, prav tako tudi čvrstejša poliestrska polnila. Vsi tisti, ki spijo na boku, pa lahko izbirajo med spominsko peno in lateksom.

Vse pogosteje se dogaja, da ljudje tožijo zaradi bolečin v predelu vratne hrbtenice in vratu, ali pa imajo pogoste glavobole. Vse te tegobe lahko izvirajo iz nepravilnega in neprimernega vzglavnika. Pogosto je vzrok v previsokem vzglavniku, predvsem takrat, kadar veliko spite na trebuhu, prav tako je lahko težava v prenizkem vzglavniku, predvsem pri tistih, ki velik del noči prespijo na boku. Svetujemo vam, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo glede na vaše spalne navade priporočil, kateri vzglavnik vam najbolj ustreza, hkrati pa vam bo priporočil tudi ustrezno polnilo.

Posebna pravila veljajo tudi pri izbiri vzglavnika za otroka. V prvih mesecih otrokovega življenja se uporaba vzglavnika odsvetuje, prav tako se svetuje, da otrok spi na čim bolj ravni in trdi podlagi, saj njegova hrbtenica še ni dovolj razvita. Pri nekoliko večjih otrocih pa moramo paziti na velikost vzglavnika in njegovo obliko. Velikost vzglavnika prilagodite velikosti otrokovih ramen in glave. Pri nakupu preverite tudi, da je vzglavnik pralen. Vedeti morate, da se otroci pogosto potijo, prav tako lahko pride do kakšnega neljubega dogodka, zaradi česar je še kako pomembno, da se lahko vzglavnik opere. S pranjem se odpravijo tudi morebitne težave s pršicami.

Otroški vzglavniki

Vzglavniki pa imajo lahko na naše telo in zdravje prav posebne učinke. Tovrstni vzglavniki so polnjeni z zelišči. Tako najdemo na tržišču vzglavnike, polnjene z ajdovimi luščinami, s sivko, kamilico, praprotjo in še nekaterimi drugimi zelišči. Zelišča, ki se nahajajo v vzglavniku, nas lahko pomirjajo, nekatera ugodno vplivajo na dihalne poti, hkrati pa nam omogočajo miren in sproščujoč spanec. Tovrstni vzglavniki so najpogosteje namenjeni otrokom, mnogi so tudi manjši, najdemo pa jih lahko v povsem standardnih oblikah.

Vzglavnik je torej pripomoček, ki je še kako pomemben pri zagotavljanju kakovostnega spanca. Kako kakovosten bo spanec na določenem vzglavniku, je odvisno tako od njegovega polnila, oblike, seveda pa tudi od uporabnikov samih.