Prednosti ležišča iz lateksa

V kolikor si želite zagotoviti kakovosten spanec, poskrbite, da bo kakovostno tudi vaše ležišče. Ležišče je namreč tisto, ki nam omogoča dober spanec. Ampak kako naj vemo, da je neko ležišče res kakovostno in primerno ravno za nas? Verjemite ali ne, je slednja naloga zelo težka. Na trgu imamo ogromno ležišč, ki se med seboj razlikujejo glede na sestavo in način proizvodnje. Vsako izmed ležišč ima tako svoje prednosti kakor slabosti. Tokrat smo se odločili, da nekoliko pogledamo, kakšne so prednosti ležišč iz lateksa.

Za ležišča iz lateksa je znano, da so izdelana iz drevesne smole kavčukovcev, medsebojno pa se razlikujejo glede na način izdelave in vsebnost kavčuka. Nekatera lateks ležišča so tako bolj, spet druga manj naravna. Na dejstvo, kako zelo je neko ležišče naravno, v veliki meri vpliva njegova sestava in % kavčuka. Lateks ležišče, ki vsebuje 100 % kavčuk, je povsem naravno. Res pa je, da dandanes skoraj da ne boste našli vzmetnice, ki bi bila narejena iz 100 % kavčuka, večina ležišč iz lateksa je izdelana iz umetne mase in so ležišča zaradi tega bolj ali manj nenaravna.

Najpogosteje je ležišče iz lateksa izdelano iz kalupiranega lateksa, zaradi česar ima dolgo življenjsko dobo. Njegova bistvena prednost je tudi ta, da tovrstno ležišče dolgo ohrani svojo obliko. Bolj kot je lateks obdelan in več kot vsebuje por, večja je verjetnost, da se bo posedel in sčasoma izgubil svojo  obliko.

Ležišče iz lateksa je sestavljeno iz več plasti ali con. Plasti ali cone močno vplivajo na udobje, ki ga bo nudilo ležišče, hkrati pa vplivajo tudi na njegovo zračnost. S pomočjo različnih plasti lahko strokovnjaki utrdijo posamezne predele, kar pa bistveno vpliva na udobje pri spanju. Prednost lateks ležišč je tudi ta, da lahko izbiramo med različnimi trdotami. Trdota ležišča je pomembna predvsem zaradi različne telesne teže in tudi z vidika pričakovanj posameznika. Nekateri ljudje imajo raje mehkejše, spet drugi nekoliko trše ležišče.

Med najpomembnejše prednosti lateks ležišč pa prištevamo njihovo odpornost na razvoj bakterij in antialergijsko delovanje. Prav zaradi tega so ležišča primerna tudi za alergike. Lateks ležišča so primerna tudi za ortopedske bolnike, saj omogočajo optimalno prilagajanje telesu. Izbirate lahko med 3-, 5- in 7- conskimi vzmetnicami. Koliko conska bo vzmetnica, je odvisno od števila plasti. Pomembno je, da ležišče telesu omogoča, da se med spanjem nahaja v čim bolj naravni legi. Če se telo nahaja v prisilni legi, se boste zjutraj zbudili ‘polomljeni’, nenaspani in vaše telo bo razbolelo. Lateks ležišča se prilagajajo telesnim karakteristikam in nudijo maksimalno udobje.