Izberite ustrezno velikost postelje

Spanje je čas, v katerem v našem telesu potekajo regeneracijski procesi. Obenem je bistvenega pomena za preprečitev prehitrega staranja. Pomanjkanje kvalitetnega spanca lahko pripelje tudi do resnih zdravstvenih težav. Če se želimo resnično kakovostno naspati, moramo poskrbeti, da bomo imeli na voljo tudi kakovostno ležišče. Pomembno je, da se vprašamo, kako veliko posteljo potrebujemo.

Velikost postelje je odvisna od naše velikosti. V kolikor gre za družinsko posteljo, je dimenzija postelje odvisna od velikosti obeh partnerjev in se prilagaja največjemu partnerju. Glede na dimenzije postelje izberemo tudi ustrezno vzmetnico. Velikokrat se pojavlja vprašanje, kaj izbrati najprej – posteljo ali vzmetnico? Strokovnjaki so pri slednjem vprašanju nekoliko deljeni. Mnogi so mnenja, da je najbolje, da se najprej izbere in kupi posteljni okvir in šele nato vzmetnico, spet drugi so prepričani, da je bolje, da se najprej izbere vzmetnico, tretji pa so mnenja, da se naj vselej kupita postelja in vzmetnica skupaj. Ne glede na to, za katero možnost se boste odločili, je pomembno, da kupite pravilne dimenzije postelje.

Pomembno je, da je ležišče vaj 10 centimetrov daljše od vaše telesne višine. Če v višino merite 1,73 metra, potrebujete ležišče v dolžini 1,90 metra. V primeru zakonske postelje se pari najpogosteje odločajo za dolžino dveh metrov. Pomembna je tudi širina postelje, ki je odvisna od telesnih karakteristik in tudi od velikosti spalnice. Poskrbite, da boste imeli med spanjem dovolj prostora zase, saj si boste le tako lahko zagotovili kakovosten spanec.

Kakšna bo velikost postelje, je odvisno tudi dejstva, za koga se slednja kupuje. Dimenzije postelje, namenjene otrokom, so bistveno manjše in ponovno odvisne od otrokove starosti. Pri nakupu postelje vedno preverite otrokovo višino, dimenzije postelje pa naj bodo vedno nekoliko večje od priporočljivih, saj otrok zelo hitro raste, in v kolikor boste kupili posteljo, ki je le 10 cm večja od otrokove višine, jo bo kaj hitro prerastel. Izbirate lahko med standardnimi dimenzijami postelje. Če slednje ne zadostujejo potrebam, pa se lahko odločite tudi za izdelavo postelje po naročilo. Dimenzije postelje, izdelane po naročilu, se lahko povsem prilagajajo vašim zahtevam in pričakovanjem.

Na velikost postelje naj vpliva tudi velikost sobe, a postelja naj nikakor ne bo premajhna. Mnogi v spalnicah nimajo dovolj prostora, zato v želji, da bi imeli čim več prostora za gibanje, kupijo premajhno posteljo. Premajhna postelja vam nikakor ne more zagotoviti kakovostnega spanca.

Za konec bi dodali le dejstvo. Velik del našega življenja prespimo, od spanja pa je odvisna kakovost našega življenja, zato je investicija v nakup kakovostne postelje primernih dimenzij še kako pomembna.